jueves, 13 de noviembre de 2008

CAMPANYA DE PREVENCIÓ DEL VIH/SIDA

CONDONÉATE, PLACER SIN RIESGO
La campanya va unida a la campanya del Consell de la Joventut d'Espanya (CJE) amb la denominació “Condoneate. Placer sin riesgo”.
Está difosa entre la població jove que la principal mesura de prevenció que es pot adoptar és la utilització del preservatiu.TIN-HO CLAR!

Quan el VIH (Virus d'Immunodeficiència Humana) estra al nostre organisme, ataca al sistema de defenses destruïnt progressivament les cèl.lules que s'encarreguen de protegir-nos davant les malalties.

Amb el temps, a mesura que la infecció avança, es va debilitant el sistema immunològic i, la persona VIH positiva comença sofrir una sèrie d'infeccions i malalties conegudes en el seu conjunt com a SIDA (Síndrome d'Immunodeficiència Adquirida).

LA TRANSMISIÓ DEL VIH ES POT PREVINDRE

  • Transmisió sexual:

Pràctiques de risc:

-Penetració vaginal i/o anal sense preservatiu.

-Felació (contacte directe boca-penis) sense preservatiu.

-Cunnilingus (contacte boca-vulva, boca-vagina) sense preservatiu.

-Annilingus (contacte directe boca-anus) sense preservatiu.

Pràctiques de prevenció:

-Preservatius masculins, femenins i barreres de làtex.

-Quan s'utilitzen joguines eròtiques, és imprescindible també una desinfecció adequada.

  • Transmisió sanguínia

Pràctiques de risc:

-Ús compartit de jeringues, elements punzants i d'ús personal.

Formes de prevenció:

-No compartir jeringues, fulletes d'afeitar...

-AMB COMPTE!: Tatuatges i piercings, es deuen realitzar amb material d'un sol ús o esterilitzat.

  • Transmisió mare-fill/-a

Pràctiques de risc:

-Durant l'embaràs, part i mitjançant lactància materna.

Formes de prevenció:

-Posibilitat d'interrupció voluntària de l'embaràs dins de la legalitat..

-Atenció sanitària regular des del principi de l'embaràs.

-Tractament amb medicaments.

-Evitar la lactància materna.

Únicament en la sang, semen, les secrecions vaginals i la llet materna pot hi haure una concentració suficient de virus per poder transmetre-lo.

NO T'OBLIDES

El VIH, afecta a qualsevol persona que no prenga precaucions alhora d'evitar la tyransmisió. Aquest grup de persones comprèn a la població en general, sense distinció de raça, orientació sexual o nombre de relacions sexuals que es tinga. no importa on , amb qui , quan o què es faça, el més important és prendre mesures de prevenció.

PREN MESURES!!

El preservatiu masculí és el mètode més eficaç per previndre la transmisió del VIH, així com altres infeccions de transmisió sexual i els embarassos no desitjats, per tant, és important que ho conegues bé i no t'oblides:

  • comprar-los en farmàcies , o en altres llocs que oferixquen garantia.
  • comprobar que estiguen en bon estat, la data de caducitat i que estiguen homologats per l'autoritat sanitària i am la marca CE.
  • protegir-los del calor, de la llum i la humetat excessiva (amb compte amb les carteres i les guanteres del coxe, els canvis de temperatura els poden deteriorar).
  • guardar-los en llocs frescs i secs.
  • el preservatiu femení és un mètode de prevenció alternatiu al masculí, que protegeïx també davant la transmisió del VIH, altres infeccions de transmisió sexual i embarassos no desitjats i es pot comprar en algunes farmàcies. Igual que en el preservatiu masculí, és important seguir els passos adequadament que s'indiquen en els seus emboltoris per a una correcta utilització.

SI HAS TINGUT PRÀCTIQUES DE RISC...

És convenient que sàpigues si eres sero positiu/-va, mitjançant un senzill anàlisi de sang que detecta la presència d'anticossos front al VIH en l'organisme.

La prova del VIH és voluntària i confidencial i si ho desitges, pot ser també anònima. Es realitza de forma gratuïta en tots els centres sanitaris de la xarxa públics (centres d'atenció primàriai centres de malalties de transmisió sexual) i en algunes ONG's.

Si tens la sospita d'haver-te infectat és convenient que et façes la prova del VIH el més aviat possible, encara que sols pasats tres mesos des de la pràctica de risc, es pot estar totalment segur del resultat.

Si el resultat e la prova és negatiu, sempre que no t'hages exposat al VIH en al menys els tres últims mesos, significa que no t'has infectat. De totes formes, no oblides que deus continuar utilitzant les mesures preventives en cada moment.

Si el resultat és positiu, no significa que tingues SIDA, sinò que estàs infectat/da pel virus i el pots transmetre a altres persones. Detectar el més aviat possible la infecció pel VIH permet a la persona sero positiva beneficiar-se prompte d'un seguiment mèdic, accedir a un tractament eficaç que millor la seua qualitat de vida i adoptar les mesures preventives necessàries per no transmetre el virus.

MIL I UNA FORMES...de gaudir de la teua sexualitat de forma segura.

El VIH no té el per què delimitar les teues pràctiques sexuals. Deus conèixer les vies de transmisió i incorporar els preservatius o barreres de làtex per protegir-te adequadament. Gaudir amb seguretat i tranquilitat és més divertit i excitant.

Cuida't i no deixes la teua salut en mans d'altres. Porta sempre els teus propis mètodes de prevenció.

Tin en compte que l'alcohol i altres drogues poden alterar la teua capacitat de decidir i poden dur-te a una falsa percepció de la realitat i a evitar l'utilitació de mètodes de protecció.

Recorda que l'amor, l'afecte, la pasió i l'estabilitat d'una parella no són una vacuna davant del SIDA.

El VIH pot afectar a qualsevol persona que no prenga les mesures de prevenció. No et deixes influir per l'aspecte físic, activitat sexual , edat, orientació sexual...Combat els prejudicis socials i sigues responsable de la teua pròpia salut.

NO ET QUEDES AMB DUBTES!!!

INFORMA'T!!

Telèfons gratuïts:

(Desde qualsevol punt d'Espanya)

Creu Roja espanyola: 900 111 000 - 900ROSA: 900 601 601

Internet:

Consejo de la Juventud de España:

http://www.cje.org

Secretaría del Plan Nacional sobre el Sida:

http://www.msc.es/ciudadanos/enfLesiones/enfTransmisibles/sida/home.htm

Organización Mundial de la Salud:

http://www.who.int/es/index.html

Programa del VIH/SIDA de la ONU (Organización de las Naciones Unidas)

http://unaids.org/en (en ínglés)

Portal de salud de la Unión Europea:

http://ec.europa.eu/health-eu/index_es.htm

No hay comentarios: